Cultivarea usturoiului fără sapă

Acum 5 ani, am închiriat prima bucată de pământ în Anglia și primul ce l-am semănat a fost usturoiul, bineînțeles. Vai, îmi venea să-l pup!

Pe atunci nu știam că poți avea o grădină mult mai faină și fără sapă, iar dragul de el, a crescut într-un pământ cleios care, când nu ploua, se făcea ca betonul. Dar chiar și așa, deoarece pământul a fost ,,stat” de mult, s-a făcut cât de cât binișor.

Între timp ne-am documentat bine și am început să nu mai săpăm deloc grădina. Am adaugat 10cm de gunoi de grajd vechi și tocătură de lemne.

Exact același lucru l-am făcut și când am poposit în Romania. Doar că, în primii 2 ani l-am pus direct în gunoi de oaie descompus și din cauză că nu era destul de vechi, usturoiul nu a dat…doi ani la rând. Hmm…de aici am tras niște concluzii interesante. Le voi detalia la sfârșit.

Dar, în al treilea an, gunoiul a fost destul de macerat și SURPRIZĂ, usturoiul a dat! Pe 24 Februarie l-am plantat, în sol nesăpat, doar acoperit cu gunoi.

Am făcut găuri rapid cu un băț și copiii imediat l-au băgat. Găurile, trebuiesc făcute puțin mai adânci, ca să aibă loc usturoiul și să nu se ridice la suprafață când îi cresc rădăcinile.

În aprilie l-a acoperit Florin cu tocătură de lemne și gata. De atunci doar l-am plivit de buruieni de 3-4 ori. A făcut față la seceta din primăvară și vară cu brio. Nu a primit nici măcar un strop de apă de la noi.

Deoarece mulciul este în strat destul de gros(10-15cm), mereu solul a fost umed și nu a avut nicio problemă. Iar buruienile, sunt foarte superficiale. Așa de repede se smulg, că zici că te joci.

Pe 20 iulie l-am scos, verde, dar era tot plecat la pământ. Pe 21 iulie l-am curățat și împletit. Nu are absolut nimic daca e verde când îl împletim. Usturoiul nu-și modifică calitatea și nici nu se strică. Îl împletim frumos și apoi îl agățăm la uscat.

Stă afară agățat de prispă, până la primul îngheț. Apoi se depozitează în pivniță. Vai, ce frumos miroase!

Cum cultiv usturoiul?

Tehnica este simplă:

  1. Peste pământ/iarbă, se pune un strat de ziare sau cartoane ca să sufoce iarba și buruienile. (Pas important dacă vă confruntați cu buruieni încăpățânate.)
  2. Apoi un strat de gunoi de 5-10cm. NEAPARAT
  3. Apoi un strat de mulci (paie, iarbă cosită, tocătură de lemne etc.) NEAPARAT
  4. Apoi se plantează usturoiul, destul de adânc încat sa pătrundă în pământ vârful lui, și se acoperă cu mulci. El va pătrunde fără grijă prin mulci și va crește viguros.
  5. Dacă primăvara este secetoasă, cum a fost anul acesta, se udă până răsare.

Sub el, pământul clocotește cu viață. Este plin de micro-organisme, fungi, râme etc. care îngrașă pământul în permanență. Un pământ sănătos=roadă bogată și sănătoasă.

Concluzii?

  • Usturoiul nu se planteaza in gunoi mai proaspat de 4 ani, pentru că nu dă. Rădăcinile lui sunt foarte sensibile și mor imediat.
  • Fără sapă, pământul este plin de viață si roditor.
  • Mulciul ține umbră pământului și are grijă de plante.
  • Se plantează cei mai mari căței de usturoi din bulb și NU cei mai mici. La fel și la cartofi.

Să vă fie de folos și aștept poze cu usturoiul vostru.